Szpinak – kiedy i jak wysiewać?

Szpinak to popularne warzywo liściaste, niezastąpiony składnik sałatek, dań z makaronem i mięsem. Ze względu na dosyć krótki okres wegetacji (zbiór po 6-8 tygodniach) stanowi doskonały przedplon (np. przed pomidorami czy ogórkami) lub poplon. Dlatego warto mieć go o różnych porach roku w warzywniku lub na balkonie.

Z dzisiejszego wpisu dowiesz się kiedy i jak wysiewać szpinak.

Kiedy siać szpinak – trzy główne terminy.

Szpinak uprawiamy z nasion (siew wprost do gruntu) albo z rozsady (w lutym).

Większość odmian szpinaku możemy wysiewać w trzech terminach.

  1. Termin siewu wiosenny – jak tylko odmarznie gleba, czyli w marcu/kwietniu (do połowy miesiąca)- na zbiór majowy/czerwcowy
  2. Termin siewu letni – na przełomie lipca i sierpnia (do połowy sierpnia) – na zbiór jesienny (wrzesień/październik)
  3. Termin siewu jesienny – wrzesień/październik w zależności od pogody (przy ciepłej pogodzie siejemy jak najpóźniej) – na zbiór wczesno-wiosenny kolejnego roku.

Pamiętajmy, że szpinak to warzywo, które lubi krótszy dzień, dlatego też wysiany np. w maju/czerwcu szybko wybija w pędy kwiatostanowe. Nie znosi upałów i suszy.

Jakie odmiany szpinaku wybrać?

Do najbardziej popularnych odmian szpinaku należą: Arosia, Asta, Greta, Matador, Olbrzym zimowy, Parys.

Polecam spróbować uprawy różnych odmian i znaleźć swój ulubiony szpinak.

Stanowisko do uprawy szpinaku

Stanowisko do uprawy szpinaku powinno być słoneczne do lekko ocienionego. Raczej zaciszne. Gleba żyzna (najlepiej zasilona kompostem), wilgotna o obojętnym pH (nie kwaśna). Nie warto używać nawozów sztucznych, choć szpinak lubi nawożenie azotem. Z uwagi na krótki okres wegetacji liście mogą gromadzić szkodliwe dla naszego zdrowia azotyny, a przecież nie o to chodzi podczas własnej uprawy warzyw. Zamiast tego można użyć granulowanego obornika.

Jeśli mamy słabą glebę, warto, chociaż rowek z nasionami wypełnić kompostem lub podłożem uniwersalnym.

W czasie upałów i suszy należy pamiętać o regularnym podlewaniu szpinaku.

Pamiętajmy, aby nie siać szpinaku po burakach ze względu na wspólne choroby i szkodniki.

Jak wysiewać szpinak?

Przy odpowiedniej temperaturze i wilgotności szpinak kiełkuje dosyć szybko, bo już po kilku dniach po wysiania. Wiosną wystarczy mu już kilka stopni powyżej zera (2-3oC), choć lepsza będzie nieco wyższa temperatura (warto nakryć grządkę agrowłókniną). Optymalną temperaturą do wzrostu jest ok. 15oC.

Szpinak siejemy na głębokość około 2 cm, zachowując odstęp 2-3 cm w rzędzie. Pomiędzy rzędami zostawmy około 20 cm wolnego miejsca. W większości przypadków na opakowaniu znajdziemy informację o zalecanym rozstawie (może się różnić w zależności od odmiany).

Pamiętajmy o dokładnym odchwaszczeniu grządki i późniejszym usuwaniu chwastów. Nie ma konieczności przerywania siewek. Jeśli zdarzy nam się posiać szpinak za gęsto, po prostu wyrywamy rośliny w całości, zamiast obrywać same liście. Korzonki oczywiście usuwamy.

Jak wysiewać szpinak do donic i skrzynek?

Do uprawy szpinaku w donicy wybierzmy podłoże uniwersalne albo do warzyw, o obojętnym pH. Powinno być przepuszczalne i lekko wilgotne (ale nie mokre). Na dnie warto zastosować drenaż z kamyków lub keramzytu. Donica nie może być płytka, gdyż trudno nam będzie utrzymać odpowiedni poziom wilgoci. Nie siejmy też nasion przy samym brzegu donicy, gdyż tam podłoże przesycha i nagrzewa się najszybciej, a tego szpinak bardzo nie lubi (warto donicę osłaniać przed palącym słońcem).

Uprawa szpinaku nie jest trudna, warto więc jej spróbować. Jeśli macie swoje ulubione odmiany szpinaku podzielcie się w komentarzu 👍

P.S Z innych warzyw liściastych w sierpniu warto posiać także rukolę. Informacje na temat jej uprawy znajdziesz we wpisie “Rukola – siew i uprawa”.


Zobacz jeszcze inne artykuły w kategorii Warzywnik

Udostępnij jeśli się podobało :)

6 thoughts on “Szpinak – kiedy i jak wysiewać?”

    1. Szpinak, podobnie jak rzodkiewka jest wrażliwy na długość dnia. Kiedy latem dzień jest długi, a przy tym temperatura jest wysoka, szpinak będzie chciał zakwitnąć i szybko wybije w pęd kwiatostanowy, dając mały plon. Liście nie będą też smaczne. Dlatego wysiewamy go wiosną lub jesienią, kiedy dzień jest krótszy. Oczywiście dzisiejsze odmiany pozwalają wysiewać takie rośliny nawet latem. Prawidłowo szpinak uznaje się za warzywo dnia długiego, gdyż wraz z wydłużaniem się dnia zaczyna kwitnąć. Nam zależy na smacznych liściach, dlatego uprawiamy go, kiedy dzień jest krótszy. To nazewnictwo jest trochę mylące, ale mam nadzieję, że już wiadomo, kiedy uprawiać szpinak 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *