Rukola – siew i uprawa

Rokietta siewna (Eruca vesicaria ) nazywana również rukolą należy do rodziny kapustowatych (obok kapusty, brokułu, rzodkiewki). Ma pikantny, lekko orzechowy smak i aromat. To doskonały dodatek do pizzy, kanapek, omletów, sałatek z dodatkiem pomidorków i oliwy z oliwek. Warto posiać ją w warzywniku lub chociażby w donicy, gdyż smakuje lepiej od tej kupionej w sklepie. Jadalne są nie tylko jej liście, ale także kwiaty i nasiona.

W sklepach możemy również kupić dwurząd wąskolistny (Diplotaxis tenuifolia) zwany rukolą wieloletnią, mający węższe liście, kwitnący żółtymi kwiatami. Jest także ostrzejszy w smaku.

Rukola – uprawa w warzywniku i donicy

Uprawa rukoli w warzywniku i donicy prawie niczym się nie różni. Uprawiając rukolę na tarasie czy balkonie, musimy pamiętać o regularnym, ale umiarkowanym podlewaniu i zapewnieniu odpowiednio wielkiej donicy lub skrzyni. W małej podłoże będzie bardzo szybko przesychać, zwłaszcza jeśli postawimy je od południowej strony. Jeśli nie mamy kompostu, wystarczy uniwersalne podłoże do warzyw. Nie ma konieczności nawożenia, chyba że podłoże było bardzo słabe. Można wtedy użyć np. biohumusu. Rukola podczas kwitnienia to bardzo dekoracyjne warzywo, dlatego warto także w donicy pozostawić kwitnące pędy.

Kiedy i jak siać rukolę?

Rukola to warzywo krótkiego dnia. Dlatego wysiewamy ją wczesną wiosną (w zależności od pogody) od marca do maja, a później jesienią (sierpień do połowy września). Wysiana podczas długich i gorących dni szybko gorzknieje i wybija w pęd kwiatostanowy. Dobrze znosi niewielkie przymrozki, dlatego wiosną może być siana wprost do gruntu. Kiełkuje po kilku dniach w temperaturze od 2oC. Po 3-6 tygodniach od posiania jest gotowa do zbioru.

Siejemy ją na głębokość 0,5 cm, w odstępie około 4 cm w rzędzie i 20 cm pomiędzy rzędami. Od wiosny warto ją wysiewać co około 2-3 tygodnie, aby zapewnić sobie ciągły zbiór do lata.

Stanowisko i gleba do uprawy rukoli

Rukola lubi słoneczne lub półcieniste miejsca z żyzną, wilgotną i przepuszczalną glebą. Toleruje też słabsze gleby. Przed posianiem nasion warto zasilić ją kompostem. Pamiętajmy o regularnym spulchnianiu międzyrzędzi, co zapobiegnie rozwojowi chwastów.

Do uprawy w pojemnikach dobre będzie uniwersalne podłoże do warzyw.

Szkodniki i choroby w uprawie rukoli

Po posianiu glebę warto szczelnie nakryć letnią ogrowłókniną, co pomoże zapobiec atakowi pchełki ziemnej, która wygryzając dziurki w liściach, potrafi zniszczyć cały plon. Przy nakrywaniu zostawmy miejsce na rosnące liście. W tym celu w rogach grządki wbijamy niskie paliki i na nie naciągnijmy agrowłókninę, dociskając jej brzegi do ziemi (np. deską lub kamieniami). Aby ograniczyć populację tego szkodnika, obok rukoli możemy posadzić kocimiętkę, szpinak lub sałatę oraz zastosować tabliczki lepowe.

Rukola jest wyjątkowo odporna na choroby. Jednak w wysokiej temperaturze i wilgotności może jej zagrażać szara pleśń objawiająca się szarym nalotem z widocznymi czarnymi zarodnikami. Dlatego podczas siewu warto zachować odstęp w rzędzie ok. 4-5 cm lub przerwać rośliny, jak zbytnio się zagęszczą.

Zbiór rukoli

Rukola osiąga wysokość 20-30 cm. Zbieramy ją na bieżąco, obrywając zewnętrzne liście i pozostawiając środek. Dzięki temu ładnie odrasta. Po zerwaniu przechowujemy liście w lodówce.

Jak zbierać nasiona rukoli

Rukola (rokietta siewna) kwitnie bladożółtymi, drobnymi kwiatami (podobnymi do kwiatów rzodkiewki) na wysokich łodygach (60-90cm), zakończonych kwiatostanami. Kiedy łuszczyny zaczynają robić się brązowe, wyrywamy roślinę i wieszamy w ciemnym, przewiewnym miejscu do wyschnięcia. Później wystarczy oddzielić strączki od łodyg (np. do kartonowego pudełka albo bawełnianej poszewki). Pocierając i zgniatając łuszczyny w dłoniach, wyłuskujemy z nich drobne nasiona.

Nasiona pozyskane z kwitnących późną wiosną lub latem roślin nadają się do wysiania na zbiór jesienny, dlatego warto zostawić choć jedną roślinę do zakwitnięcia. Kwitnące pędy warto przywiązać do palika, gdyż bez tego będą się pokładać.

Właściwości zdrowotne rukoli

Rukola zawiera wiele cennych dla zdrowia składników, takich jak węglowodany, białka, kwasy organiczne, witaminy (C, A, K, foliany), mikro i makroelementy (cynk, żelazo, wapń, magnez, potas, mangan) oraz olejki eteryczne. Dobrze wpływa na naszą odporność, trawienie i skórę.

Jest niskokaloryczna, zawiera jedynie 25 kcal w 100g.

Rukola w moim warzywniku

W moim ogrodzie rukolę wysiewam wprost do skrzyni w warzywniku. Uprawiałam ją z powodzeniem także w skrzynce na tarasie. Sukcesywnie obrywam zewnętrzne listki, dzięki czemu ładnie odrasta.

Kwitnąca rukola jest ozdobą warzywnika, dlatego pozwalam jej zakwitnąć (nie wszystkim oczywiście 😁).

W tym roku próbuję uprawy z rozsady. Nasiona wysiane do paletki oraz doniczki po dwóch dniach skiełkowały. Niestety nie zauważyłam tego i siewki wybiegły (miały ciepło i ciemno). Teraz pora przesadzić je do ziemi w tunelu, żeby miały więcej światła.

Uprawa rukoli jest naprawdę łatwa i przy odrobinie uwagi każdemu się uda.

A Ty uprawiasz rukolę w warzywniku lub donicy? Zachęcam do podzielenia się w komentarzu wskazówkami dotyczącymi uprawy 👍

Pozdrawiam 💚

Edit:

Rukola z rozsady udała się znakomicie, choć z uwagi na szybkie wschody trzeba pamiętać o zapewnieniu siewkom dużej ilości światła. Z rozsady korzystam wiosną, kiedy gleba jest jeszcze zimna, a grządka nieprzygotowana na siew.

Sprawdziła się także uprawa w tunelu pod osłonami, zarówno rokietty jak i rukoli wieloletniej (dwurzędu wąskolistnego). Jak dla mnie smak rukoli wieloletniej jest zbyt ostry (zwłaszcza przerośniętej), za to zaletą jest dobre zimowanie.

Zobacz nasze propozycje

Udostępnij jeśli się podobało :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *