Sadzicie kwiaty w warzywniku? Dziś opowiem o tym, jakie kwiaty możemy uprawiać nie tylko na rabatach, ale i na grządce warzywnej. Dzięki nim warzywnik będzie kolorowy i piękniejszy a warzywa zdrowsze. Pokaże Ci kilka moich ulubionych kwiatów (w tym ziół), które warto posadzić.
Aksamitka
Aksamitka to popularna jednoroczna roślina, która w zależności od odmiany osiąga wysokość od 20 do 100 cm. Kwiaty w ciepłych kolorach żółci, pomarańczu i ciemnej czerwieni (bordo) mogą być pełne lub pojedyncze, małe do bardzo dużych (ok.12cm). W naszych ogrodach najczęściej uprawiamy aksamitkę rozpierzchłą, wąskolistną i wzniesioną.
Aksamitka posiada charakterystyczny zapach, który odstrasza mszyce, komary i krety. Wabi również owady zapylające. Korzenie aksamitki blokują rozwój nicieni w glebie, dlatego warto ją sadzić obok warzyw korzeniowych, a także pomidorów, róż i truskawek.
Posadzona w tunelu lub szklarni odstraszy mączlika szklarniowego.
Jest odporna na choroby i szkodniki (za wyjątkiem ślimaków, które ją bardzo lubią), a także suszę. Lubi stanowisko słoneczne lub półcieniste i przepuszczalną, żyzną glebę (ale poradzi sobie także na słabszej). W miarę przekwitania warto usuwać przekwitłe kwiatostany.
Wysiew nasion w marcu-kwietniu na rozsadę lub w maju wprost do gruntu. Rozsadę wysadzamy na miejsce stałe w drugiej połowie maja.
Kwitnie od czerwca do późnej jesieni. Doskonała do uprawy w donicach, skrzyniach, a także jako obwódka rabat i grządek.
Nasturcja
W Polsce, ze względu na warunki panujące zimą, nasturcja jest rośliną jednoroczną.
Najczęściej uprawianym gatunkiem jest nasturcja większa o dużych kwiatach i okrągłych liściach, wyrastających na długich ogonkach. Innymi popularnymi gatunkami są nasturcja kanaryjska i nasturcja bulwiasta. Poszczególne odmiany różnią się wysokością, wielkością i barwą kwiatów i liści. Odmiany o długich pędach warto sadzić przy podporach, a te karłowe doskonale nadają się do uprawy w donicach i na grządkach.
Nasturcja lubi stanowiska słoneczne, osłonięte od wiatrów i średnio żyzne, przepuszczalne podłoże. Może także rosnąć na słabszej glebie (zwłaszcza nasturcja większa). Na bardzo żyznej glebie będzie rosła bujnie, ale kwiatów będzie mniej.
Niestety podatna jest na atak szkodników, zwłaszcza mszyc, różnych gąsienic i ślimaków. Posadzona w warzywniku odciągnie ich uwagę od naszych warzyw. Zapach nasturcji przyciąga również mszyczniki, które zjadają mszyce. W warzywniku warto ją posadzić na skraju skrzyni, gdyż zajmuje sporo miejsca (zwłaszcza ta pnąca). Można też posadzić odmianę karłową.
Kwitnie od czerwca do późnej jesieni pachnącymi kwiatami w ciepłych kolorach żółci, pomarańczu, czerwieni i brązu.
Nasturcję uprawiamy z nasion, które wysiewa się na miejsce stałe w połowie maja (ewentualnie w kwietniu na rozsadę) w rozstawie 15-20cm. Rozsadę wysadzamy jak minie ryzyko wiosennych przymrozków.
Kwiaty, liście oraz nasiona nasturcji są jadalne (najczęściej stanowią dodatek do sałatek).
Nagietek lekarski
Nagietek lekarski posiada przyjemnie pachnące, jadalne kwiaty o żółtej lub pomarańczowej barwie. Podobnie jak aksamitka i nasturcja to roślina jednoroczna. Osiąga wysokość około 50 cm.
Wysiewamy go od kwietnia do czerwca, wprost do gruntu lub w marcu-kwietniu na rozsadę. Możemy go również wysiać jesienią, co często robi sam pozostawiony na grządce czy na rabacie. Siejemy go w rozstawie 15-20 cm.
Nagietek jest rośliną miododajną, przyciągającą do ogrodu pożyteczne owady. Chroni warzywa kapustne przez bielinkiem kapustnikiem. Podobnie jak aksamitka pomaga w walce z nicieniami glebowymi, dlatego warto posadzić go obok warzyw korzeniowych, kapustnych, pomidorów, papryki i malin.
Nagietek bywa czasami atakowany przez mączniaka (tworzy biały nalot). Poza tym to zdrowa i odporna roślina.
Wymaga słonecznego stanowiska i przeciętnej, lekko wilgotnej gleby, choć zniesie okresową suszę.
Kwiaty nagietka są szeroko wykorzystywane w ziołolecznictwie. Stanowią podstawowy składnik wielu leków, kosmetyków i suplementów. Z kwiatów wyhodowanych we własnym ogrodzie możemy przygotować leczniczy napar lub kąpiel. Świeże albo suszone płatki mogą stanowić dodatek do potraw i być piękną dekoracją na talerzu.
Ogórecznik lekarski
Ogórecznik lekarski to jednoroczne zioło o dekoracyjnych kwiatach w kolorze niebieskim, różowym lub białym. Dorasta do około 70 cm wysokości. Liście i pędy ogórecznika pokryte są małymi szorstkimi włoskami i pachną świeżym ogórkiem.
Zarówno kwiaty jak i liście są jadalne. Kwiaty można wykorzystać do dekorowania potraw, sałatek i napojów, a z młodych liści można zrobić napar, sok lub dodawać do sałatek. Surowcem zielarskim prócz ziela są również nasiona, z których robi się olej.
Ogórecznik lekarski lubi stanowiska słoneczne o lekkiej, przepuszczalnej glebie.
Nasiona wysiewamy od kwietnia do czerwca wprost do gruntu na głębokość 1-2 cm. Siewki warto przerywać, pozostawiając rozstaw pomiędzy roślinami około 40cm. To roślina, która bardzo łatwo rozsiewa się sama w ogrodzie. Już tego samego roku, dookoła kwitnącej rośliny pojawiają się młode siewki. Kwitnie od lipca do jesieni.
Kwiaty ogórecznika zwabiają mnóstwo zapylających owadów i są miododajne, dlatego warto posadzić go w warzywniku.
Całe rośliny (wraz z korzeniami) mogą posłużyć do przygotowania gnojówki, której można użyć do podlewania pomidorów, kwiatów, krzewów i drzewek owocowych ( po rozcieńczeniu z wodą 1:10). W ten sposób można również wykorzystać niepotrzebne młode siewki, które rozsiały się po ogrodzie.
Rumianek pospolity
Rumianek pospolity to popularne zioło wykorzystywane w ziołolecznictwie i kosmetyce. Jego biało-żółte kwiaty mogą być piękną ozdobą warzywnika, a przy tym przysłużą się rosnącym w nim warzywom. Olejek wydzielany przez kwiaty stymuluje wzrost i zwiększa odporność innych roślin na choroby. Suszone albo świeże koszyczki oraz liście rumianku mogą być bazą do przygotowania oprysku przeciw mszycom, przędziorkom i gąsienicom żerującym na naszych warzywach, a także naparu do zaprawiania nasion.
Lubi stanowisko słoneczne i wapienną, średnio żyzną glebę. Doskonale poradzi sobie w grządce warzywnej zasilanej kompostem.
Rumianek możemy wysiewać w dwóch terminach. Wiosną, w kwietniu wprost do gruntu lub jesienią (we wrześniu).
Więcej informacji o rumianku znajdziesz w tym wpisie.
Kwiaty w warzywniku
Wszystkie wyżej wymienione rośliny są łatwe w uprawie. Łatwo też otrzymać z nich nasiona, które możemy wykorzystać w kolejnym roku. Wystarczy pozostawić na roślinie przekwitłe kwiatostany i pozwolić nasionom dojrzeć. Zbieramy je w suchą pogodę i pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia w zacienionym i przewiewnym miejscu. Pakujemy do papierowych torebek, opisujemy i przechowujemy do wiosny.
W przypadku nasion ogórecznika musimy bacznie obserwować kwiaty, aby zebrać nasiona, nim same się rozsieją.
Aby mieć piękny warzywnik, oprócz posadzenia kwiatów i ziół, warto pozwolić zakwitnąć niektórym warzywom. Bardzo ładnie wygląda kwitnąca rukola, sałata czy szczypiorek. Dzięki temu możemy też mieć własne nasiona.
Takie kwiaty rosną w moim warzywniku (głównie w skrzyniach). A jakie kwiaty rosną w Waszych warzywnikach? 🌼🌼🌼 Pochwalcie się w komentarzu 😉👍
Świetnie opracowany temat. Oczywiście wszystkie sieję w swoim warzywniku, sprawdzają się idealnie. Pozdrawiam serdecznie
Dzięki 🥰 Udanego sezonu. Pozdrawiam 💚
Super rady , dziękuję 😍
Dziękuję za komentarz 🥰 Bardzo mi miło.