Pietruszka naciowa jest obowiązkowym punktem w moim warzywniku. Ze świeżej korzystamy przez całe lato, a z mrożonej w zimie. Jest niezastąpionym dodatkiem do zupy pomidorowej, gulaszu i sałatek. Ponieważ przyszła pora siewu, tego cennego warzywa pomyślałam, że zbiorę dla Ciebie kilka informacji o jego uprawie w warzywniku.
Pietruszka naciowa – właściwości
Pietruszka naciowa (Petroselinum crispum) należy do rodziny selerowatych. Posiada gładkie lub karbowane liście i osiąga wysokość około 30 cm. Jest warzywem dwuletnim. W pierwszym roku tworzy rozetę soczystych liści i korzeń, a w drugim wydaje baldachy zielonożółtych kwiatów i nasiona.
Natka pietruszki jest bogatym źródłem witaminy C, A, B1, B2, E, a także soli mineralnych, takich jak wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i żelazo. To naprawdę zdrowe, dostępne przez cały rok warzywo.
Wymagania glebowe i pielęgnacja pietruszki naciowej
Pietruszka naciowa lubi żyzną, próchniczną i przepuszczalną glebę o neutralnym pH. Nie lubi gleb ciężkich, gliniastych, kamienistych, mokrych i kwaśnych. Można ją uprawiać w drugim lub trzecim roku po oborniku. Do użyźniania gleby warto stosować kompost. Lubi stanowiska słoneczne lub lekko ocienione, osłonięte od silnych wiatrów. Dobrze znosi lekkie przymrozki.
Nie sadzimy jej w miejscu, gdzie w poprzednim roku rosła pietruszka lub inne warzywa korzeniowe z uwagi na ryzyko przenoszenia chorób i szkodników.
Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym jest odchwaszczanie i spulchnianie gleby, a także regularne nawilżanie podłoża. Ziemia nie może być jednak podmokła.
Pietruszka naciowa – siew i sadzenie
Nasiona pietruszki wschodzą dosyć długo (2-4 tygodnie), dlatego warto wysiać je odpowiednio wcześnie. W lutym i marcu wysiewamy je do pojemników na rozsadę na głębokość około 1 cm, a w kwietniu wysadzamy na miejsce stałe. Można je również wysiewać późną jesienią do gruntu (listopad/grudzień), na wcześniejszy zbiór wiosenny.
Pietruszkę można wysiewać w kwietniu wprost do gruntu, także do nieogrzewanych tuneli.
Posiane nasiona regularnie podlewamy, aby nie doszło do przesuszenia podłoża (starajmy się jednak nie przelewać rozsady).
Sadząc pietruszkę naciową na miejsce stałe, powinniśmy zachować rozstaw w rzędzie 10-15 cm, a pomiędzy rzędami 20-30 cm.
Szkodniki i choroby
Pietruszka naciowa jest odporną rośliną. Zdarza się, jednak że zostaje porażona przez alternariozę naci, czarną zgniliznę korzenia lub mączniaka prawdziwego. Najczęściej atakującymi szkodnikami są mszyce, nicienie i połyśnica marchwianka.
Najprostszym sposobem na zminimalizowanie porażenia roślin jest zmianowanie, czyli niesadzenie pietruszki po sobie i innych selerowatych (marchew, koper, seler).
Czy pietruszka naciowa po ścięciu odrasta? Jak zbierać liście pietruszki?
Aromatyczne liście pietruszki zbieramy do trzech razy w sezonie, ścinając nisko większość liści lub zbieramy na bieżąco, obrywając zewnętrzne, najstarsze liście. Po całkowitym ścięciu natka ładnie odrasta, ja jednak obrywam zewnętrzne liście i zostawiam 1-2 najmłodsze, aby dalej rosły.
Czy pietruszka naciowa jest wieloletnia?
Jak już wyżej napisałam, pietruszka naciowa jest rośliną dwuletnią, czyli w pierwszym roku tworzy liście i korzeń, a w drugim wydaje kwiaty i nasiona. Zdarza się jednak (zwłaszcza w upalne dni), że zawiązuje nasiona już w pierwszym roku. Kiedy pietruszka zaczyna wybijać w pęd kwiatostanowy, jej liście stają się twarde, mało soczyste i jest ich stosunkowo mało. Dlatego warto wysiewać ją wiosną każdego roku. Wtedy plon zieleniny jest wysoki. Możemy także przezimować pietruszkę na grządce i wiosną zebrać nać nim roślina zacznie kwitnąć.
Pietruszka naciowa w doniczce
Pietruszka naciowa może być uprawiana także w donicach i skrzynkach na balkonie. Najlepiej postawić ją w lekko ocienionym miejscu i pilnować podlewania, zwłaszcza latem. Do sadzenia możemy użyć podłoża do warzyw. Możemy ją wysiewać bezpośrednio do donic, zrobić wcześniej rozsadę lub kupić gotowe sadzonki.
Kupione w sklepie rośliny możemy także uprawiać na parapecie w domu.
Jak zbierać własne nasiona pietruszki naciowej?
Jeśli nasza pietruszka naciowa zakwitnie i wyda nasiona, możemy je z powodzeniem zebrać i wysiać w kolejnym sezonie. Nasiona powinny być dojrzałe i mieć kolor szaro-zielono-brązowy. Jeśli są zbyt dojrzałe, mogą się osypywać na ziemię, dlatego warto kontrolować ich stan. Zbieramy w suchy dzień i pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia na 1-2 dni (możemy zebrać całe baldachy). Pakujemy do papierowych torebek i podpisujemy nazwą i datą zbioru.
Pietruszka naciowa i korzeniowa – różnice w uprawie
Wymagania uprawowe pietruszki naciowej i korzeniowej nie różnią się specjalnie. Pietruszka korzeniowa ma jednak mniejszą tolerancję na zbitą i kamienistą glebę z uwagi na jadalny korzeń, który napotykając trudności we wzroście, może się rozwidlać. Dlatego ziemia do uprawy pietruszki korzeniowej musi być dobrze spulchniona. Pietruszka korzeniowa jest bardziej lub mniej odporna na choroby i przymrozki, dlatego warto dopasować odmianę i termin siewu do własnych warunków. Przeważnie wysiewamy ją w kwietniu wprost do gruntu, nie pozwalając ziemi przeschnąć. Nie zaleca się także całkowitego ścinania naci, której roślina potrzebuje do wzrostu korzenia.
Pietruszka naciowa – siew i uprawa w moim warzywniku
Pietruszkę naciową o gładkich i karbowanych liściach uprawiam z rozsady. Końcem kwietnia rozsadę wysadzam do gruntu i do późnej jesieni zbieramy aromatyczne liście. W kolejnym roku tylko wiosną zrywamy listki, gdyż po znacznym ociepleniu pietruszka wybija w pędy kwiatostanowe. Zostawiam jedną roślinę, aby wydała nasiona i tym sposobem mam zapas nasion na kolejny rok.
Pietruszkę, podobnie jak i inne warzywa podlewam rozcieńczoną (1:10) gnojówką z pokrzyw lub żywokostu. W skrzyni tam, gdzie rośnie, ziemia szybciej przesycha i trudniej zatrzymać w niej wilgoć dlatego cienko ściółkuję glebę, skoszoną trawą.
A Ty uprawiasz pietruszkę naciową? Czy może korzystasz z natki pietruszki korzeniowej? Podziel się swoimi doświadczeniami w komentarzu 👍
Pozdrawiam i życzę udanych wysiewów i zbiorów 😉💚🌱